vrijdag 27 juni 2014

We worden aan alle kanten gemanipuleerd. Dat is al lang geen geheim meer. Manipulatie is gebruik maken van het onderbewustzijn van de mens, inspelen op hun gevoel, op hun angsten en dromen en wel op een manier dat men uiteindelijk gaat handelen in overeenstemming met de wens van degene die hen manipuleert. Je hoeft bijvoorbeeld niet verder te lopen dan je eigen supermarkt om te weten dat je op slinkse wijze bespeeld wordt. 

Maar ik heb ze door!  
Behalve levensmiddelen, zie ik er telkens weer een bonte verzameling manipulatietechnieken uitgestald. De artikelen waarvan de supermarkt wil dat je ze koopt staan op ooghoogte. De B-producten liggen onderaan. Exclusieve en dure producten worden vaak opzichtig aan de uiteinden van een gang aangeboden. Over de gehele hele indeling van de supermarkt is nagedacht. Ik kan me daar erg druk om maken. Vooral als men kinderen gaat betrekken in dit psychologische spel, want alles wat zij interessant vinden ligt op hun ooghoogte, zodat zij jou herinneren aan wat je zelf niet nodig hebt of van plan was om te kopen. Kinderen zijn makkelijke slachtoffertjes. Speelgoedjes bij je blije fast food maaltijd, speelgoedjes in je ontbijtkorrels, kleurtjes, tekenfilmfiguren, frutsels, hamsters, voetbalplaatjes, noem maar op. Allemaal verzonnen om ouders naar de winkel te krijgen en te kopen, kopen, KOPEN!

Gelukkig heeft Sem ze nu ook redelijk in het snotje! 

"Kijk pap! Die pasta daar kost maar 99 cent voor 250 gram. En dat andere pak pasta is net zo zwaar, maar daar staat Spongebob op en dan kostie ineens € 1,80!, Alleen maar omdat daar Spongebob op staat!

Ietwat geïrriteerd staat hij daar met dat pak in zijn handen. Net als ik maakt hij zich daar druk om en dat maakt me toch wel trots. Sem laat zich niet voor de gek houden.

Ava heeft er nog wel wat moeite mee.
Op haar bordje lag net nog een beschuitje. Nu ligt er een gigantische berg hagelslag. Als ik haar vraag of zoveel hageslag op één beschuitje nou echt nodig is trekt ze een wenkbrauw op en schudt gauw nog even wat hageltjes uit het pak. 

"Ja maar pap! Ik had nog helemaal geen 'Funnie' op dit beschuitje..."

Voor de onwetenden onder u; een Funnie is, een klein gekleurd snoepje dat hageslagfabrikanten tegenwoordig in hun hagelslagjes stoppen. Helaas maken deze dingen van doorgaans leuke kinderen ook enorm hebberige en jaloerse ruziemakers. Ze verdringen zich 's ochtends al rond het aanrecht als je met het pak begint te schudden. Met de blik van een gokverslaafde in een casino wordt iedere beweging vol spanning gevolgd. Zal er deze keer een Funnie tussenzitten? Misschien heb ik er wel twee! De woede en de teleurstelling als dat niet zo is, de woede en teleurstelling als de één een Funnie heeft en de ander niet. De daaropvolgende ruzies. En als ouder doe je dan ook nog je best om het zo eerlijk mogelijk te houden (en vooral de zure gezichten en de ruzies te beperken) en dus neem je zelf nog maar weer een extra beschuitje om jouw Funnies eerlijk te verdelen met als bijkomend resultaat dat je drie keer zo snel door je hageslagjes heen bent en weer nieuwe moet kopen.

Kopen...

Shit! Nu ben ik er zelf toch ook ingetrapt. 
Zie je wel?!  We worden gemanipuleerd!

Not Funnie!
0 comments:

Een reactie posten

StatCounter

Follow me on Twitter!