donderdag 12 maart 2015

Als ik aan kom lopen, lekker in mijzelf gekeerd en geen zin in aanspraak, zie ik van een afstand al dat ze oogcontact probeert te maken. Stoïcijns weiger ik terug te kijken en wandel nog iets meer naar rechts, maar dat pikt ze niet. Ze heeft haar vizier op mij gericht. Ze wandelt in tegenovergestelde richting met me mee en komt nog steeds op me af. Met een overdreven blij gezicht blijft ze achterwaarts in mijn gezichtsveld lopen. “Gratis krantje meneer? ” zegt ze terwijl ze een opgevouwen dagblad onder mijn neus drukt.

Gratis bestaat niet, want er zit altijd dat abonnementenpraatje aan vast. Maar dat is het niet alleen. Persoonlijk heb ik dus helemaal niets met kranten en overige media die pretenderen nieuws te verkondigen. Wat is tegenwoordig nog nieuws? Het is altijd kort, snel, vol sensatie, manipulatief, sturend, dwingend en veelal deprimerend en ellendig! Het lijken verschillende stemmen, maar zij spreken allen vanuit één grote mond. Er gaat een miljardenindustrie achter schuil en die industrie verdient geen cent zonder de nodige drama. ;)

Op dieet
Ik ben op dieet. Een nieuwsdieet om precies te zijn. Ik probeer namelijk al enige tijd geen nieuws meer tot mij te nemen. Geen krant, geen journaal, geen nieuwssites of apps. Geen opsporing verzocht. Niets! En dat is niet eenvoudig hoor. Het vergt enige discipline en creativiteit. Je kunt de TV of de radio niet aanzetten of je vangt wel wat op. Het nieuws op de radio wordt al lang niet meer ieder uur uitgezonden, ook tussen de programma’s door zijn er korte nieuwsflitsen te horen. En als het niet in het reguliere nieuws is, dan hebben mensen het er wel over in de koffiekamer, in de supermarkt of je digi-vriendjes delen die ellende op social media. Maar toch, ik moet zeggen dat het me best goed afgaat.

Maakt dit dieet mij dan gelukkiger? Nou en of! En ik kan het ook iedereen aanraden! :)

Nieuws maakt ziek
Ja maar… Nieuws is toch belangrijk? Je moet toch op de hoogte blijven van de dingen die er in de wereld gebeuren? Je moet toch weten wat er allemaal speelt? Dat wordt vaak als weerwoord gegeven als mensen je vol ongeloof aanstaren als je weer eens ergens niet van op de hoogte bent of iets niet wil weten. Maar niemand kan je exact uitleggen waarom dat eigenlijk is. Waarom moet ik dat dan? Word ik daar beter, intelligenter, wereldwijzer of anders van? Wie kan mij één relevant nieuwsfeit noemen waar de wereld beter van geworden is? Waarom moet ik zo nodig weten wie in welk land een ander doodschiet, onthoofdt, neersteekt of een slechte dag bezorgt. Of in welk land er een overstroming is geweest, een griep is uitgebroken en hoeveel Nederlanders er bij een bepaalde ramp zijn omgekomen. Ik vind vooral ook dat het nieuws op deze manier een vertekend beeld van de wereld schetst. Alsof er alleen maar ellende is. Ik wil soms gewoon eens horen hoeveel duizend mensen er wel veilig thuis zijn gekomen na een ongeval, en niet dat er twee mensen zijn overleden! Zwitserse auteur Rolf Dobeli stelt in zijn boek het Nieuwsdieet dat nieuwsconsumptie leidt tot chronische stress, waardoor het lichaam vatbaarder voor ziektes wordt. En je zult daardoor eerder doodgaan. Eraan ontsnappen is moeilijk, want door de stress verzwakt je wilskracht, waardoor je nog gemakkelijker ten prooi valt aan sensationele nieuwskoppen. Tadaaa! Dat dus!

Het is in mijn geval dus echt geen desinteresse of een vorm van mijn kop in het zand steken. Geenszins. Ik vind het echt wel erg allemaal en dat is het hem nou juist. Ik vind het erg. Het raakt me. Die constante mediastroom aan negativiteit en ellende doet iets met me wat ik niet leuk vind. Ik word boos en verdrietig gemaakt door alle onrecht. Ik wordt murw gebeukt met berichtgevingen over al het nare in de wereld, in Full HD, 4K en dolby surround. Ik raak zelfs al afgestompt, want de zoveelste raketaanval op burgerdoelen is heel erg… maar daar heb ik er inmiddels al een aantal van gezien, dus maakt het toch minder indruk. Daar schrik ik van hoor! Dat moment dat het je niet meer begint raken. Dat het genormaliseerd wordt. Het nieuws brengt mij persoonlijk dus niets goeds en daarom heb ik er nu heel bewust en weloverwogen voor gekozen om al die ellende niet meer toe te laten in mijn leven. Het is klaar! Geen depressie door nieuws voor deze jongen!

Manipuleren kun je leren
Vraag je voor de grap ook eens af hoe je onderbewuste aan het werk wordt gezet met deze materie. Waarom je het ene vlaggetje goed moet vinden en het andere vlaggetje niet. Waarom de ene persoon door en door slecht is en de ander weer een held. Je mening lijkt constant te worden gestuurd. Vanuit advertenties en marketing weten we dat pakkende slogans en het benadrukken en veelvuldig herhalen van bepaalde woorden of kreten in ons hoofd blijft plakken. Dat is ook het doel van marketing. Het binnendringen van het brein van de consument. Iedereen die zich wel eens heeft verdiept in NLP technieken zou het toch zeker op moeten vallen dat, bijvoorbeeld bij een nieuwstopic over moslims de woorden angst, dood, geweld en terrorisme vaak in één adem worden genoemd. Zo wordt je geest op een geslepen wijze geprogrammeerd dat deze woorden bij elkaar horen. Zo zit het brein in elkaar. Het legt verbanden en maakt patronen en is op deze manier te beïnvloeden. En als je ergens bang voor bent, dan ben je makkelijker te beïnvloeden, omdat je reactie op gevaar heftiger is. En als ik berichten lees die beginnen met ‘Alle Nederlanders vinden…’ , ‘Veel mensen denken…’, ‘Het grootste gedeelte van de bevolking wil…’, dan weet ik al dat we ergens naartoe gedirigeerd worden. Vanuit de oertijd is het voor mensen namelijk onveilig om buitengesloten te worden, dus kiezen we nog steeds automatisch voor de mening van de dominante groep. Geniepig toch?! En als je dit soort technieken grootschalig weet toe te passen (lees TV en nieuws) dan wordt het massapsychologie. Dat vind ik een heel eng idee. Dat je in theorie dus de macht hebt om een heel volk een bepaalde richting op te sturen, simpel en alleen door te verkondigen dat het 'nieuws' en de 'waarheid' is. Of bepaalde groepen op te zeten tegen andere groepen. Of als een spreekbuis te preken voor bepaalde politieke ideologieën. Vanuit het verleden, maar zelfs in het hier en nu weten we dat ook overheden met behulp van Bigtech niet vies zijn van een beetje massamanipulatie. Inclusief de onze! En als een ongekozen orgaan als de EU ineens wetten opstelt die voorschrijven dat Bigtech zogenaamd "nepnieuws" in opdracht van "factcheckers" moet blokkeren, dan krijg ik helemaal Chinese 1984 vibes. Aanschouw! Het ministerie van Waarheid is geboren!

Het lijkt soms wel of het nieuws er (bewust) op uit is om angst te zaaien, om je een bepaalde kant op te sturen of om je bij een bepaald onderwerp weg te houden, om je onzeker over iets te maken of om je iets te laten geloven en dáár ben ik wars van. Het is pure klassieke conditionering! Want of het nou moslims, terroristen, enge virussen, zwarte Pieten, Trump, het klimaat of de Russen zijn, door ze constant en eindeloos in één adem te noemen met negativiteit, worden ze door je onderbewustzijn dus als vanzelf samengevoegd. Je moet dus ergens bang voor zijn. Denk daar eens over na! Of de welbekende frase dat alles wat je aandacht geeft groeit! Wat nou als iemand anders jouw aandacht bewust stuurt? Wat groeit er dan?

Misbruiken van gedachtenkracht
Als je het spiritueel kunt bekijken dan gaat het nog veel dieper. Een interessante stelling: Net als bij een algoritme van Social media, waarin je meer krijgt te zien van wat je het meest opzoekt, krijg je ook in het echte leven meer te zien van waar je het meest op focust. (goed of slecht) En als gedachten en intenties een vorm van energie vertegenwoordigen, en je met deze scheppende energie de zaken in theorie dus naar je hand kunt zetten, kun je dat ook met meerdere mensen doen. Een collectieve vorm van hetzelfde denken creëert een nog krachtiger wekelijkheid. Maar… is deze kracht dan ook bewust te misbruiken? Als iemand bijvoorbeeld de TV en de kranten elke dag maar weer maar hard genoeg laten roepen dat het crisis is, dat het slecht gaat en dat er oorlog is, dat Iran, Noord-Korea, Libië en Syrië de vijand zijn, Dat zwarte Piet stom is, dat we ziek worden van enge virussen, dat we slaven zijn en dat geluk en rijkdom niet voor ons is weggelegd. Houden we met die collectieve gedachten die werkelijkheid dan ook niet in stand?

Diëten als sport
Genoeg info om even te laten bezinken. Genoeg stof om over na te denken. Je moet zelf maar kijken of het iets voor je is, maar het nieuws dieet bevalt mij in elk geval bijzonder goed! Dat had ik veel eerder moeten doen! Minder nieuws maakt mijn leven een stuk leuker! Ik word er ook steeds beter in om al die nieuwstopics te omzeilen en te negeren. Ik maak er een sport van!

Maar goed, daar staat nog steeds dat meisje met dat krantje terwijl dat allemaal door mijn hoofd schiet. Ze doet ook alleen maar haar werk, ook al is dat in dit geval het ergeren van winkelende mensen. Ze interpreteert mijn nadenkpauze als een mogelijkheid om toch een abonnement te slijten en drukt wederom het krantje onder mijn neus. “Leuk toch? Gratis Krantje?

Met een halve grijns beloof ik dat ik haar krantje aanneem als ze me één ding in die krant kan laten zien waar we beiden oprecht gelukkig en blij van worden. “Jaaaa.. dat lukt me toch niet! ” zegt ze lachend terwijl het krantje weer naar beneden gaat. Ik geef aan dat dit nou exact de reden is waarom ik geen krant wil. “Geen nieuws is goed nieuws” zeg ik als ik haar vriendelijk gedag wuif en mijn weg weer vervolg. Ik ben benieuwd of ze hier nog over nadenkt als ze weer een volgend slachtoffer aanklampt. ;)


4 opmerkingen:

  1. Haha, helemaal juist!

    Heb zoals gewoonlijk je stukje weer in één adem uitgelezen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sinds ik de grappige stripjes van Garfield, Dilbert, Dirkjan, Fokke & Sukke en Calvin en Hobbes online heb gevonden lees ik ook nooit een krant meer.

    BeantwoordenVerwijderen

StatCounter

Follow me on Twitter!