zondag 12 oktober 2014

Ik weet precies hoe het werkt. Ik weet exact hoe ik bespeeld word. En toch trap ik er regelmatig weer in. (en dat weet ze zo goed!)  Als eerste wordt standaard de weekmaker ingezet. Dat zijn de wapperende wimpers en de vragende blik met heel grote bruine puppy-ogen en dan volgt er meestal heel lief een vraag over iets wat ze heeeeeeeel graag en al heeeeeeeel lang wil hebben. Doorgaans zijn dat dure dingen, of onzindingen waar ze geen drol aan heeft. Pop nummer 24 bijvoorbeeld, “want deze heeft een blauwe speen Pap! En ik heb nog helemaal geen pop met een blauwe speen!” Ik doe dan vaak alsof ik het ook een heel mooi ding vind en geef dan aan dat ze dat maar voor haar verjaardag moet vragen of aan Sinterklaas. Meestal vergeet ze het dan gewoon weer tot ze weer wat anders ziet wat ze zooooooo graag wil hebben. Zo kun je dat best een tijdje vol houden.

Nu hebben onze kinderen volgens mij alles wat ze nodig hebben, maar ze zijn absoluut niet verwend. Zo heel vaak krijgen ze niet wat ze willen, dus ik ben zo af en toe best over te halen. Helemaal als de weekmakers worden ingezet. Dan ben ik op mijn zwakst.

“Pap, mag ik een Zorgenvriendje?” Ze ziet al aan mijn gezicht dat ze beter haar best moet doen. “Een watte?” vraag ik. “Een Zorgenvriendje!” “Diezijnheelliefenschattigenleukenlekkerzacht *ademteug* en Emma heeft er ook één!”  Ze kijkt me afwachtend aan en glimlacht liefjes. Ik zucht een keer overdreven en ik geef met een knipoog aan dat ik wel even ga opzoeken wat nou een Zorgenvriendje  precies is. Ava grijnst nu breeduit want ze voelt al dat ik min of meer overgehaald ben.

Als we samen achter de computer zitten dan leer ik dat een Zorgenvriendje een zacht en vrolijk knuffelmonstertje is, met een rits als mond. Het principe is simpel: je schrijft of tekent je zorgen op een papiertje, stopt het in de mond van je knuffel, ritst de mond dicht en laat het Zorgenvriendje ‘s nachts je zorgen opeten. Wat een mooi idee!, bedacht ik me meteen.  Ik had onlangs al eens gelezen dat stress en depressie helaas niet alleen volwassenen treffen, steeds meer kinderen gaan er ook onder gebukt. Het tempo van onze maatschappij ligt hoog waardoor er meer stress voorkomt. Het is logisch dat ook kinderen daardoor beïnvloed worden: zij zijn heel gevoelig voor wat er in hun omgeving gebeurt, omdat ze zich nog niet goed kunnen afschermen. Ze hebben ook angsten, zorgen en behoeften en hebben zich nog geen technieken eigen gemaakt om met deze stress om te gaan. Ook uit niet ieder kind zijn zorgen thuis. Zo’n Zorgenvriendje zou een remedie tegen stress en gepieker bij kinderen kunnen zijn. Als je creatief bent, schept de knuffel zeker mogelijkheden!

Maar dan nu… Ava, het meest relaxte en zorgeloze kind dat ik ken, wil ook zo’n Zorgenvreter. De zeldzame keren dat ze ergens mee zat nam ik die rol steevast op me. En dan word ik nu keihard aan de kant gezet. Vervangen door een knuffel.  “Die bruin witte met die lieve oogjes Pap! Want die lijkt op een poesje!” Tja, daar kan ik niet aan tippen. ;) Sinds gisteren heeft ze dan ook haar eigen Zorgenvriendje. Enno heet hij. Arm beest. Zal wel weinig te eten krijgen gok ik zo. Eén briefje heeft hij gehad.. over dat ene vervelende jongetje in haar klas. "Want die trekt altijd mijn elastiekjes uit mijn haar als ik een vlechtje heb" vertrouwt ze me fluisterend toe.

Ik kijk naar de zachte blije knuffel in haar handjes en besluit dat we geen concurrenten maar vrienden zijn. Zorgenvriendjes voor het leven! Samen zorgen we immers voor het welzijn van onze mooie kleine meid. 


Bestel je eigen Zorgenvriendje bij Bol. Vandaag besteld, morgen in huis.


0 comments:

Een reactie posten

StatCounter

Follow me on Twitter!